Cât durează mâncărimea la varicelă

Varicela este o boală infecțioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian, care este extrem de contagioasă și comună în rândul copiilor. Unul dintre simptomele distinctive ale varicelei este apariția unor mâncărimi severe pe piele, care pot fi extrem de neplăcute pentru cei afectați. În acest articol, vom explora cât durează mâncărimea asociată cu varicela și ce metode pot fi folosite pentru a reduce disconfortul pacienților.

Cauzele mâncărimii în varicelă

Mâncărimea în varicelă este rezultatul reacției organismului la prezența virusului și la leziunile caracteristice ale pielii. Când virusul intră în organism, acesta declanșează un răspuns imun care duce la inflamație și formarea de vezicule pline cu lichid pe piele. Mâncărimea este adesea intensificată de faptul că veziculele se pot sparge și pot forma cruste care se pot irita și mai mult.

Durata mâncărimii în varicelă

În mod obișnuit, mâncărimea în varicelă poate persista timp de aproximativ 1-2 săptămâni. Această perioadă poate varia în funcție de severitatea erupțiilor cutanate și de capacitatea fiecărui individ de a face față disconfortului asociat. De obicei, mâncărimea începe să scadă pe măsură ce veziculele se usucă și formează cruste, iar acestea încep să se vindece.

Gestionarea mâncărimii în varicelă

Pentru a ajuta la gestionarea mâncărimii în varicelă și la reducerea disconfortului pacienților, există mai multe măsuri pe care aceștia le pot lua:

  • Evitarea scărpinării: Este important să se evite scărpinarea veziculelor pentru a preveni infectarea și a reduce riscul de cicatrici.
  • Folosirea unor loțiuni calmante: Se pot folosi loțiuni sau creme cu efect de răcire sau de calmare pentru a reduce senzația de mâncărime și pentru a calma pielea iritată.
  • Menținerea pielii hidratate: Hidratarea pielii poate ajuta la reducerea uscăciunii și a iritației, ceea ce poate contribui la reducerea mâncărimii.
  • Administrarea de antihistaminice: În unele cazuri, medicul poate recomanda administrarea de antihistaminice pentru a reduce mâncărimea și pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

Mâncărimea în varicelă poate fi extrem de deranjantă pentru cei afectați, dar în mod obișnuit aceasta dispare în decursul a 1-2 săptămâni. Prin luarea unor măsuri adecvate de gestionare a mâncărimii și de îngrijire a pielii, este posibil să se reducă disconfortul și să se faciliteze procesul de vindecare. Este important ca pacienții să urmeze sfaturile medicului și să acorde atenție specială igienei pielii pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura o recuperare cât mai rapidă și confortabilă.

Complicații posibile

În unele cazuri, mâncărimea severă în varicelă poate duce la complicații, cum ar fi infectarea veziculelor sau apariția cicatricilor. Este important să se evite scărpinarea excesivă și să se urmeze îndrumările medicului pentru a preveni aceste complicații. Mai mult decât atât, există și riscul ca virusul varicelo-zosterian să rămână latent în organism și să cauzeze ulterior zona zoster, o afecțiune dureroasă care poate apărea la adulți mai târziu în viață.

Întrebări frecvente

Întrebare Răspuns
Cât de contagioasă este varicela? Varicela este extrem de contagioasă și se poate transmite prin contact direct cu persoanele infectate sau prin inhalarea particulelor de virus din aerul înconjurător.
Cât timp este cineva contagios în timpul varicelei? O persoană este contagioasă cu varicelă cu aproximativ 1-2 zile înainte de apariția erupțiilor cutanate și până când toate veziculele sunt acoperite de cruste sau până când acestea se usucă complet.
Photo of author

Geron

Lasă un comentariu